čtvrtek 4. dubna 2013

Domácí chléb - super jednoduchý a super chutný

Moji milí čtenáři, dnes vám musím dát tip na super skvělý, rychlý a jednoduchý domácí chléb. Příprava zabere pár minut a není ani potřeba být zručná a zkušená kuchařka nebo pekařka.

Příprava těsta zabere pouze pár minut. Kynutí sice trvá půl dne, ale pokud si těsto připravíte ráno před odchodem do práce nebo školy, večer budete moct péct.

Že bych vás nalákala nějakými fotkami? :-)

Ještě v pekáčku po vytažení z trouby

V zátiší s pažitkou
Recept:
3 hrnky hladké mouky
lžička sušeného droždí (půl pytlíku)
dvě lžičky soli
dvě lžičky drceného kmínu
1,5 hrnku vody
Postup:

  1. Všechny sypké suroviny smícháme v míse, pak přilijeme vodu a vše zamícháme dohromady. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout 8 až 12 hodin.
  2. Po těch 8 až 12 hodinách vyndáme těsto na pomoučený vál. Taktéž pomoučenýma rukama roztáhneme těsto na placku tak 2 až 4 cm vysokou. Necháme 15 minut odpočívat.
  3. Poté přehneme těsto na třetiny (zprava a zleva) a ještě jednou (shora a zdola). Vznikne nám takový jakože bochníček. Zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.
  4. Po 30 minutách zapneme troubu na 230° a dáme do ní vyhřát pekáček s pokličkou. Těsto stále necháváme přikryté kynout ještě dalších 30 minut. Celkem hodinu.
  5. Po půl hodině, co se nám pekáč nahřívá v troubě, ho vyndáme. Dáme do něj těsto, přikryjeme opět poklicí a vrátíme do trouby. Pečeme 30 minut.
  6. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě 15 minut.
  7. HOTOVO! Chleba vyndáme z trouby a po chvilce vyklopíme.
Tenhle úžasný chlebík chutná úplně báječně! Čerstvý, rozumějte krásně měkký, vydrží alespoň 3 dny. Pak začne být mírně tužší, asi jako je chleba z obchodu už druhý den. Můžete si ale být jistí, že tak dlouho stejně nevydrží, protože se na něj s chutí vrhnete a sníte ho do druhého dne. :-)

Určitě ho vyzkoušejte, stojí za to. :-)

2 komentáře: