čtvrtek 24. dubna 2014

Moje sbírka vůní

Dnes mám pro vás článek o vůních, které momentálně doma mám a používám. Moje kolekce vůní je poměrně nová. Ještě loni jsem neměla vůbec potřebu kupovat si vůně, stačil mi pouze antiperspirant. Pak se mi do rukou dostalo pár vzorků a já si řekla, že bych už ve svém věku mohla začít nějakou tu "svou" vůni hledat. A jak je mým zvykem, vrhla jsem se do toho po hlavě. Procházela jsem všechny možné parfunerie, posháněla si vzorečky a testovala. Z toho mi pak vyšla potřeba nakoupit několik vůni, které vám tu teď ukážu.


Vezmeme to pěkně chronologicky.

Moje první vůni vidíte úplně vpravo. Je to toaletní voda Fun Water, výrobce neznám. Maminka mi ji kdysi koupila, když jsem ještě byla teenager. Je to sladká květinová vůně, vhodná pro mladé slečny. Ačkoliv je laciná, lacině nepůsobí. Mám ji ráda doteď. Bohužel vůbec nevím, kde ji sehnat, Kdybyste vy věděli, napište mi prosím.

Další vůně už jsem pořídila nedávno při tom popisovaném řízeném výběru. :-)
Moje láska na první přičichnutí byla Givenchy Ange Ou Demon Le Secret EDP (třetí zprava). Je to vůně kombinující moje tři úžasné ingredience - jasmín, čaj a brusinky. Kombinace nezvyklá, ale okouzlující. Andělská  zároveň démonická. Ideální pro mě, která jsem narozená ve znamení blíženců. :-) Jak vidíte z fotky, už jí hodně ubylo, protože já ji používám hodně často. Je to má láska největší.
Parfémovaná voda má v hlavě citron, čaj a brusinky, v srdci jasmín, pivoňku a leknín, v základu dřevo a pačuli.

Další moje láska na první přičichnutí, která se s Givenchy poprala o první místo na mém žebříčku oblíbených vůní, je Burberry London. Opojná vůně zimolezu a jasmínu je doplněná tlumenými tóny mandarinky. Vůně je o dost silnější a má větší výdrž než Givenchy. Hodí se obě spíše na den, Burberry svou větší pronikavostí spíše na podzim, zimu, Givenchy více na jaro, léto. Tyhle dvě parfémované vody se u mě (doufám) budou točit dlouho. Tento zázrak obsahuje v hlavě růži, zimolez a mandarinku, v srdci jasmín, pivoňku, tiaré a klementinku, v základu pižmo, santalové dřevo a pačuli.

Jako třetí v pořadí jsem si koupila parfémovanou vodu Lanvin Arpége. O té mi maminka básnila už dlouho, kdysi vlastnila čistý parfém a moc po něm opět toužila. Nevěděla ale, že se ještě vyrábí a u nás dá koupit. Potěsila jsem ji tedy a dala jí k Vánocům právě tuto parfémovanou vodu (na force černý flakonek). Když ji rozbalila a dala mi čichnout, zamilovala jsem se a vzápětí si utíkala pro svůj exemplář. Pokud znáte vůni Eclat de Arpége, tak tahle je úplně jiná. Eclat je taková tuctová nezajímavá vodička, ale klasická Arpége, to je síla. Je to parfém vhodný na večer do divadla, do společnosti, na nějakou luxusní večeři... S tímto parfémem si připadám jako femme fatal, voní vážně luxusně (slovo je sice dnes už zprofanované, ale jeho pravá podstata zůstává a o té já mluvím). Flakónek v elegantní černé barvě se zlatými akcenty přesně vystihuje náladu této vůně. Parfémovaná voda má v hlavě aldehydy, zimolez, broskev, neroli, konvalinku a bergamot, v srdci kamélii, koriandr, kosatec, lilii, jasmín, ylang-ylang, konvlinku, růži a geranium, v základu jantar, santalové dřevo, pačuli, pižmo, vanilku, benzoin a vetiver.

Po Arpégi to chtělo trochu nějaké odlehčení. V té době vyšla nová Chloé Roses de Chloé. Nikdy jsem nebyla zvyklá jít s davem a jelikož se Chloé parfémy objevovaly úplně všude, asi jako fotky se Starbucks kelímky v ruce, docela mě otravovaly. Ty flakonky mi připadaly takové pipinkovské, sice roztomilé, ale možná až moc. No a pak jsem si jednou šla přivonět, co že to na těch Chloé všichni mají. Bum! Roses voněla tak úžasně, přesně po čem jsem toužila. Mýdlová růžová vůně, jemná, něžná, lehká, ne sladká, spíše trochu nakyslá. Úžasná. No tak i já jsem podlehla. Pořídila jsem si tedy tuto parfémovanou vodu (na fotce hranatý flakonek s růžovou mašlí). V hlavě má bergamot, liči, estragon, v srdci damascénskou růži, cedr a magnólii, v základu jantar a pižmo.

Zatoužila jsem po další mýdlovce. Nějaké více obecně květinové, ne jen růžové. Nějaké na volný čas, relaxační, navozující dobrou uvolněnou náladu. Nějaké víkendové. Tomuto popisu skvěle odpovídala parfémovaná voda Burberry Weekend (na fotce ten nejnižší flakónek). Nosím ji opravdu jen o víkendech a někdy v pátky, kdy už se cítím víkendově uvolněně. :-) Vůně dělá čest svému jménu. Někdo sice o ní říká, že je to takové "stará ruská vůně", nebo že po nějaké době voní jako záchodový čistič, ale já si to nemyslím. Asi bych ale nedoporučila si ji kupovat naslepo. V hlavě má rezedu, mandarinku a šalvěj, v srdci má modrý hyacint, červený brambořík, šípek, květ broskve, nektarinku, kosatec a kořen fialky (?), v základu cedr, pižmo a santalové dřevo.

Jednou tahle v Sephoře, jdu si okolo Givenchy, že si čichnu té svojí Ange ou Demon Le Secret voňavky. A hle, vedle vidím tu samou, ale ve verzi EDT. Flakon má stejný, ale vodička je žlutá (na fotce jistě poznáte). Tak k ní čichnu a ono to voní úplně jinak, jako kandované sladké jablíčko. Krásná letní vůně. Musím ji mít, a tak si ji objednávám k svátku. Ve svátkovém postu jste ji viděli. Eau de toilette verze obsahuje v hlavě jablko a cukr, v srdci jasmín, čaj a růži a v základu pačuli a pižmo. Vůně je to krásná letní, výdrž by mohla být lepší.

Zatoužila jsem i po nějaké sladší růžové vůni. V mém oblíbeném The Body Shop jsem objevila toaletní vodu Atlas Mountain Rose a ta její vůně mě úplně dostala. Není úplně nedpodobná růžové Chloé, ale je méně mýdlová a o něco výrazněji růžová. Obsahuje vůni citrusů, růže, pižma a jantaru. Na fotce je to druhá zleva.

První zleva vidíte body mist od The Body Shop s vůní broskve. Jestli znáte jejich broskvové tělové máslo, vůně je stejná. Není to taková ta klasická sladká broskev, spíše trpčí a nedozrálá. Moc se mi zalíbila a voním se s ní buď doma, nebo si s ní osvěžuji prádlo ve skříni.

Máte některou z těchto vůní? A jak se vám líbí?

6 komentářů:

  1. Me vune vzdy vydrzi hrozne dlouho. Jeste na polucce mam Chupa Chups z puberty:D Prvni lepsi vuni jsem dostala prvne od pritele Charriol, ta mi vydrzela snad tri roky:D A loni v srpnu misto ni jsem dostala od Lancome Tresor in Love, pro me tyhle dve nejhezci vune, pritel se skvele trefil. Pak mam jeste dve od Playboy a malou DKNY. Mam rada sladke vune, rozhodne nic tvrdyho.
    Beauty of pink

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já od přítele, nynějšího manžela, kdysi dostala Davidoff Cool Water. To je zrovna typ vůně, kterou si na sebe klidně stříknu, ale nijak mě netankuje. :-)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Je krásná, i když mi ta její masová oblíbenost vadí, musím to uznat. :-)

      Vymazat
  3. Krásné vůně, osobně mi nejvíc voní Givenchy Ange ou Démon :)

    http://estrella-2012.blogspot.cz/2014/04/famous-beauties-monika-leova.html

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, to mě taky. Ty brusinky! :-)

    OdpovědětVymazat